Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

О почецима радио-драмског израза у нас

У току је јавни анонимни конкурс Драмског програма Радио Београда за оригинална радио-драмска дела. Kонкурс је отворен до 14. фебруара. Реч је практично о најстаријем и даље постојећем књижевном конкурсу у нас. О томе колико је радио-драма као литерарни жанр уроњена у историју Радио Београда, довољно говоре подаци о првим конкурсима двадесетих година прошлог века које налазимо у часопису Радио Београд, који је излазио између два светска рата.

У данашњем звучном походу историји наше радио-драме, подсетићемо се прве послератне радио-драмске трупе, називане још и Радио-позориштем, али да бисмо њену улогу схватили, биће нам неопходно понирање у још дубљу прошлост - у међуратни период. Емитујемо и сећања једног од актера тога доба, редитеља Јована Бате Kоњовића, који је утирао пут радио-драми, тада сасвим новом жанру. Водич кроз прве конкурсе Радио Београда за драмски текст, који ће нам осветлити улоге Густава Брауна, Винка Витезице, Николе Ђурића, Радета Марковића и многих других прегалаца у историји радиодрасмког жанра је пажљиви хроничар радио-драме,редитељ Мирослав Јокић, некадашњи уредник Драмског програма Радио Београда и аутор више књига о историји радија.

У редовној рубрици „Kутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са Золтаном Чуком, песником, преводиоцем, и изнад свега градитељем културних мостова између Мађарске и Србије. Први превод Андрићевог романа „На Дрини ћуприја" на страни језик био онај Золтана Чуке, на мађарски. Ови разговори вођени су за циклус емисија Гост Другог програма.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво