Читај ми!

Годину дана Бајденове власти

Невен Цветићанин и Алекса Филиповић

Тачно пре годину дана, 20. јануара, Џо Бајден је у Вашингтону преузео дужност 46. председника САД. У историјском али надреалном тренутку, нови председник је положио заклетву у присуству породице, најближих политичких сарадника, „селебритија" и 25 000 полицајаца. Одсутни су били претходни председник и грађани, што није у духу америчке традиције. Разлог је била пандемија, али и претећи „трамписти", који су десетак дана раније провалили у Конгрес.

Бајден је инаугурациони тренутак описао као тачку прекретнице у борби демократије против аутократије и позвао нацију на јединство и мир. Себи је наметнуо обавезу и циљ да ублажи друштвене поделе, ојача америчку републику и поврати њен морални престиж.

Спољнополитичку агенду Бајден је представио паролом „Америка се вратила" и најавио да ће поправити односе са светом. „Предводићу свет" - обећао је - „не само примером наше моћи већ и кроз моћ нашег примера". Ипак, свако његово обећање, намера, стратегија и политичка агенда нису могли избећи контекст и проблеме настајућег мултиполарног света.

О плановима, циљевима и ефектима прве године Бајденове владе за Речено и прећутано говоре Невен Цветићанин, председник Форума за стратешке студије и истраживач на Институту друштвених наука, и Алекса Филиповић, докторанд у Санкт Петербургу, дипломац бечке Дипломатске академије.

Аутор емисије је Радован Пантовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво