Читај ми!

Рекапитулација 2021.

Као обично на крају једне или на почетку нове календарске године рекапитулирамо оно што се дешавало у протеклих 12 месеци на нашој уметничкој сцени из визуре Знакова.

Фокусирамо издаваштво и презентацију уметости - књиге: „Полемички контексти београдског енформела", Фондација Вујичић колекција и „Релациона естетика, Постпродукција, Алтермодерност", Факултет за медије и комуникације, и изложбе: ретроспективне изложбе Владе Величковића и Горанке Матић у Музеју савремене уметности у Београду и самосталну изложбу Душана Оташевића у Галерији Рима у Београду.

Др Весна Круљац у књизи „Полемички контексти београдског енформела", у издању Фондације Вујичић колекције, анализира ову појаву у српском сликарству шездесетих година кроз критичке и полемичке текстове који су се појавили у сфери уметности, друштва и политике.

С доста закашњења, на српском језику је објављена књига „Релациона естетика, Постпродукција, Алтермодерност" Николе Буриоа, у којој су обједињене три кључне студије овог младог кустоса и теоретичара уметности. Приређивач књиге за ФМК и један од преводилаца је Мирјана Боба Стојадиновић.

Ретроспективне изложбе Горанке Матић и Владе Величковића у Музеју савремене уметности показале су колико ова врста презентације има значаја за сагледавање опуса једног ствараоца. За Знакове говоре: Горанка Матић и Жаклина Ратковић, кустос МСУБ.

Радови Душана Оташевића су увек радо виђени, јер одишу свежином, луцидном критиком и префињеном дозом сатире, те је и нова самостална изложба у београдској галерији Рима то само и доказала.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво