Читај ми!

Мека моћ спорта

Гости: Урош Митровић и Зоран Аврамовић

Kада је у питању пораст глобалног утицаја спорта на шира друштвена збивања, недовољно је рећи да су за то заслужни „само" његова масовна популарност, свеприсутност у медијима и новац.

Данас већ може говорити о спортској дипломатији и стратешкој употреби спорта у међународним односима као релативно новом глобалном феномену који унапређује тзв. меку моћ држава.

Управо на примеру Србије најбоље се може видети колико су наши спортисти у претходних неколико деценија на позитиван начин мењали слику о Србији у свету - кошаркаши и одбојкаши у другој половини деведесетих, или тенисери и ватерполисти у претходних десетак година.Чињеница да се у спорту врти огроман новац погодује и све већој испреплетености крупног капитала, политике и самог спорта.

У данашње време, настанком мултиполарног поретка, улога спорта и спортске дипломатије постаје све важнији фактор у редистрибуцији политичке и економске моћи у свету.

Али, успех у спорту је у 21. веку почео да се мери висином зараде и стањем на рачуну спортисте, уместо трофејима.

Данас је спорт постао незамислив без маркетинга. На сваком спортском догађају учесници носе опрему познатих брендова, а на стадионима и у спортским халама гледаоци су бомбардовани рекламама.

Национални понос и промоција патриотизма на теренима широм света неизоставни су део спортских манифестација.

О утицају спорта на међународне односе, о мекој моћи држава кроз промоцију националних спортова говоре: доц. др Урош Митровић са Факултета за спорт Универзитета „Унион - Никола Тесла" и колумниста недељника Време и Зоран Аврамовић, стручњак за маркетинг и комуникације, главни уредник Звездине ревије и саветник за маркетинг Европске одбојкашке конфедерације.

Аутор Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво