Читај ми!

Неоавангарда и концептуална умјетност у Хрватској

Мишко Шуваковић: Неоавангарда и концептуална умјетност у Хрватској, ДАФ, Загреб

За хрватско читалаштво, за издавачку кућу ДАФ из Загреба, др Мишко Шуваковић је написао студију „Неоавангарда и концептуална умјетност у Хрватској", која је истовремено прилика да се боље сагледају и упореде догађања на југословенској културној сцени.

Књига „Неоавангарда и концептуална умјетност у Хрватској" није историчарско-уметнички преглед, као ни критичка студија, већ би се пре могло говорити о теоријском разматрању питања која су модерну увела у различите процесе од самоиспитивања до негирања, са многобројним варијететима, а што је отворило путеве развоја постмодерне и савремене уметности. Непосредни повод за писање ове књиге јесте све већа заинтересованост иностраних институција и галериста за дела актера ове сцене.

Шуваковић у овој књизи маркира појаве и појединце, контекстуализује их с друштвено-политичко-идејним околностима који су извршили ревизију модернистичког пројекта. У суштини, књига се бави идејом да су тактичке праксе радикализованих неоавангарди и концептуалне уметности тежиле „напуштању умјетности", те отварању прозора и врата атељеа, галерија, културних центара и музеја према спољашњем простору ‒ свету око нас (њих). То је значило да се начинио нагли и (повремено) брутални, а повремено нежни отклон од царства „унутрашње нужности" ка концептуалистичком идеалу с краја шездесетих година 20. века изреченог у фрази „Live in Your Head". Напуштање уметности, наравно, није значило да је уметност одбачена у име нечега другог већ да је покренут трајни процес преиспитивања сврхе и функције уметности у друштву.

Гост емисије биће проф. др Мишко Шуваковић, декан Факултета за медије и комуникације у Београду.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво