Читај ми!

„Врлина национализма"

Милош Kовић и Часлав Kопривица

У еуфорији разноликих пројекција после пада Берлинског зида, настанка униполарног света и јачања глобализма појавиле су се и тезе о „крају национализма" и рађању „постанационалног друштва". Kласични мационализам је као идеологија прошлости смештан у пежоративни контекст баналности и зла. Пала је сумња да у национализму, на коме су настајале модерне државе, има више ичега доброг.

Ипак почетком овог века конфузија и искључивост у вредновању национализма добијају известан политички и теоријски баланс. Показало се да је постнационално друштво у великој опасности да изгуби сваки осећај кохезије, емпатије и солидарности. Испоставило се, такође, у значајном броју студија да национализам има више инструмената корисних за напредак и развој државе и друштва, слобода и демократије.

Да ли је то наговештај такозваног „националистичког обрта" и реафирмације „поретка националне државе" у глобализованом свету. Поседује ли национализам врлине и како данас функционише његов вредносни систем за Речено и прећутано говоре професори београдског универзитета историчар Милош Kовић и филозоф Часлав Kопривица.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво