Читај ми!

„Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор” и „Изабране песме”

Књижевни поводи: стотину година од првог броја „Прилога за књижевност, језик, историју и фолклор” и „Изабране песме” Васка Попе

„Књижевност свих периода и свих покрајина наших биће предмет наших студија. Ни теорија књижевности и упоредна књижевност неће бити заборављене, јер се све то држи заједно с основним питањима наше домаће науке", тако је у Уводној речи за први број „Прилога за књижевност, језик, историју и фолклор" говорио један од његових оснивача и главни уредник ‒ Павле Поповић. Век након покретања овог научног часописа широког профила, који само као такав може дубље и прецизније да указује на важност књижевности и њене домете, академик Злата Бојовић, садашња главна уредница ове публикације, слушаоцима Гутенберговог одговора приближава време настанка часописа, његов програм и циљеве, те каква му је мисија данас.

„Изабране песме" Васка Попе, које је сачинио Драган Лакићевић, а предговор издању написао професор Радивоје Микић, укључују свих осам Попиних песничких књига ‒ од „Коре" (1953) до „Реза" (1981), уз песме из заоставштине. О самом избору песама говори Драган Лакићевић, а о Попиној поезији Радивоје Микић. Хибридности песничког текста Васка Попе, тропичност његовог језика, природа „двопева", аутентичне митопоетске творевине какве су „белутак", „мала кутија", те космолошка, антрополошка и национално-историјска тематика биће теме нашег разговора и повод да се присетимо јединствености Попиних стихова.

Уређује и води: Соња Миловановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво