Читај ми!

Опера у целини

У данашњој емисији Кон анима можете слушати једночинку „Фирентинска трагедијаˮ Александра Землинског.



Ову композицију Землински је написао током својих прашких година, она ће учврстити његову репутацију најплоднијег оперског композитора тог времена и до данас остати његово најизвођеније дело. Рађена је према истоименој драми Оскара Вајлда, као камерна опера великог психолошког интензитета. Сам Землински је адаптирао либрето који се састоји од једне једине драмске ситуације - љубавног троугла, иначе омиљене теме овог композитора. Ривалство двојице мушкараца у љубави према истој жени коначно ће довести до катастрофе, што Землински врло штедро потцртава еротизмом музике која асоцира на Штраусову „Саломуˮ. Раскошан звук оркестра је врло често независан у односу на вокални парт, али га исто тако и прати софистицираним нијансама.
Радња се догађа у Фиренци у XVI веку. Трговац Симоне (баритон) сумња да га жена вара са принцом Гвидом (тенор). Продаје принцу одело нудећи му и све друго што има у кући. Гвидо жели трговчеву жену Бјанку (сопран). Симоне је одводи у њену собу и наређује јој да се бави пређом. Наводно је оставља саму, али прислушкује како она каже да га мрзи и да би желела да је мртав. Симоне још мрачније размишља о прељуби и смрти, али му тај доказ није довољан већ уређује и сусрет Гвида и Бјанке. Уверивши се у њихову везу, изазива принца на двобој. Боре се до смрти - прво мачевима, па бодежима, да би на крају Симоне удавио Гвида. Бјанка се после свега баца мужу у наручје и они се мире што може да дā много материјала психоаналитичарима.

Уредница је Горица Пилиповић.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво