Читај ми!

Бабкен Симоњан: Део мог срца завештаћу Србији

Документарни програм

За емисију Говори да бих те видео говори Бабкен Симоњан, витез културе, јерменски песник, преводилац, есејиста, србиста. Аутор је дванаест књига песама, есеја, путописа и преко 900 публикација. Од 1975. године бави се јерменско-српским књижевним и културним везама. Књижевни радови Бабкена Симоњана преведени су на руски, српски, бугарски, украјински, словачки, естонски, италијански, мађарски, енглески, француски, румунски, и објављени у многобројним књижевним листовима, часописима и зборницима поезије.

За вишегодишњу преводилачку делатност (са српског на јерменски и са јерменског на српски) 2010. године додељена му је најпрестижнија јерменска награда „Кантех" (Кандило). Исте године добио је признање „Златко Красни" Академије Иво Андрић за свој преводилачки рад. Године 2011. додељена му је Повеља Удружења књижевних преводилаца Србије. За развој и јачање јерменско-српских културних веза и велики допринос у преводилачкој литератури 2012. године награђен је Златном медаљом министарства културе Републике Јерменије. Исте године додељена му је међународна књижевна награда „Бранко Радичевић" и Повеља часописа „Свитак". Одликован је златним медаљама „Мовсес Хоренаци" (2019), „Месроп Маштоц" (2020) и „Сајат Нова" (2021).

Године 2015. одлуком председника Републике Србије одликован је високом државном наградом - Златном медаљом за заслуге.

Имајући у виду вишегодишњу списатељску, преводилачку и културолошку делатност Бабкена Симоњана у области јерменско-српских културних веза, одлуком Владе Републике Србије, новембра 2006. године, именован је за Почасног конзула Републике Србије у Јерменији.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво