Читај ми!

Жан Тителуз: Химне

„Нисам могао да објавим ову малу свеску док ме пријатељи нису убедили да ће бити од користи студентима оргуља. Само због тога је испуштам из руку, не очекујући било какве похвале, јер сам дубоко свестан да ме окружују цепидлаке, склоне да јуре грешку уместо да трагају за разумевањем. То су људи који не могу да посматрају дело а да се уздрже од критизерства, као што знам да ће бити случај са овом збирком, јер користим извесне хармоније, као и дисонанце, на начин који је њима нов и непознат.”

 

Из ових речи којима је француски композитор и оргуљаш Жан Тителуз (1563‒1633) пропратио прво издање својих Химни, очито је да се није осећао адекватно вреднованим у Руану, где је у катедрали радио као оргуљаш. Историја музике демантује овај његов утисак - поред тога што је својим импровизацијама изазивао одушевљење присутних, Тителуз је био главни саветник при изградњи бројних руанских оргуља, а поврх свега, данас се, уз Фрескобалдија, сматра утемељивачем европске оргуљске школе.
У вечерашњим Висинама Тителузове Химне слушамо у интерпретацији оргуљаша Жан-Шарла Аблицера и вокалног ансамбла Жерара Леснеа.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво