Читај ми!

Од ћирилице и привреда стрепи

Срето Танасић, Дејан Беговић и Зорица Стабловић Булајић

Предлог Нацрта Закона о службеној употреби језика и писма још је „на чекању". Све док се не усвоји има места да се по старом Закону о службеној употреби језика и писама ради на стари начин да „орган, организација и други субјект може свој назив, фирму и други јавни натпис да испише поред ћириличног и латиничким писмом".

У циљу заштите ћирилице предлагане су и пореске олакшице за издавање новина, књига на ћирилици, стимулисање компанија чији су брендови и фирме истакнуте овим писмом, и ништа се битно догодило није.

Привредници у називима својих фирми понајвише имају латиницу јер многи сматрају да ће им ћирилица „отерати" муштерије. С друге стране стрепе од ћирилице и због мера које би законски биле јасно дефинисане.

Чињеница да веома мали број фирми у Србији има назив на ћирилици забрињава а још више да је велики број назива исписан у енглеској абецеди са словима y, x, w.

У данашњој емисији и упитаћемо се зато - како стојимо са ћирилицом, како са латиницом у погледу назива фирми.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су: председник Одбора за стандардизацију српског језика проф. др Срето Танасић, извршни директор Kреативног центра Дејан Беговић и директорка куће Heraedu Зорица Стабловић Булајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво