Читај ми!

Први од укупно два

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представља први клавирски трио Камија Сен-Санса, једну од преко 40 његових композиција камерног жанра.

То је и његово прво успело дело, једно од најранијих која се данас редовно изводе. Настало је 1864, Сен-Сансови рани биографи тврде да је плод инспирације летовањем у Пиринејима. У сваком случају, представља природну везу са одговарајућим композицијама Шумана и Менделсона. Први клавирски трио је био изабран за извођење и у специјалним приликама - када је откривен споменик Сен-Сансу 1907. у Дијепу, у присуству композитора, и на комеморативном концерту јануара 1922, непосредно после његове смрти.
„Људи који не знају музику сматрају да се најважније ствари дешавају у опери, а да инструментална музика може мало тога да понуди. У литератури постоји позориште, али постоји и књига којој се стално морамо враћати, ма колико да су догађања на сцени атрактивна; у музичкој литератури књигу представљају концерт и камерна музика са својом специфичном важношћу, трајношћу и мајсторством. Тек у последњих неколико година ову истину су почели да схватају у Француској", написао је 1877. године Камиј Сен-Санс.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво