Читај ми!

Сто година часописа Зенит

Промоција: зборник „Сто година часописа Зенит", Народна библиотека

Издавањем и промоцијом зборника „Сто година часописа Зенит" Галерија Рима је на најбољи могући начин заокружила обележавање стогодишњице од изласка првог броја авангардног часописа „Зенит", а које је почело 1. фебруара ове године изложбом „Часопис Зенит (1921 - 1926)" у београдској галерији. Spiritus egans целог пројекта је професор емеритус др Ирина Суботић, која је окупила екипу сарадника, пре свега историчара књижевности и уметности, који су на преко седам стотина страна зборника својим текстовима сагледали значај часописа „Зенит" за нашу културу и уметност са позиција савремених научних гледишта.

Часопис „Зенит" појавио се у фебруару 1921. године као Интернационална ревија за нову уметност и као једино гласило са југословенских простора које је с почетка двадесетих година XX века било равноправно укључено у међународна авангардна струјања. „Зенит" је током свог петогодишњег издавања имао два седишта, према чему се историја часописа и дели на два периода - загребачки (1921-1923) и београдски (1923-1926).

„Зенит" је био југословенски авангардни часопис, са изразитим међународним усмерењем, али и са провокативним идејама спрам уврежених националних, клерикалних и политичких начела, која су се једнако односила и на Југославију и на Европу. Часопис је имао импозантан интернационални круг сарадника, међу којима су били и: В. Кандински, К. Маљевич, А. Родченко, М. Шагал, А. Блок, В. Мајаковски, А. Модиљани, Ф. Маринети, Е. Шиле, као и значајне југословенске личности: С. Винавер, Б. Токин, Мих. С. Петров, Ј. Бијелић, В. Билер, Ј. Сајсел/Јо Клек, као и мног други.

Зборник „Сто година часописа Зенит" представљен је у Народној библиотеци, а говорили су: др Ирина Суботић, др Бојан Јовић, Невена Мартиновић, др Слободан Мијушковић, др Горан Милорадовић. У данашњој емисији преносимо најинтересантније делове ове промоције.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво