Читај ми!

Ирина Суботић

Гошћа емисије је Ирина Суботић.

Ове седмице је, у издању Галерије „Рима" и Института за књижевност и уметност, објављена публикација „Сто година Зенита 1921‒1926", коју су уредили др Бојан Јовић и др Ирина Суботић.

Капитално издање на 760 страница садржи нова тумачења чувеног авангардног гласила, из пера домаћих и иностраних аутора, међу којима су: Јеша Денегри, Слободан Мијушковић, Маја Станковић, Гинтер Бергхаус, Горан Милорадовић и многи други.

У данашњој емисији професорки Ирини Суботић поставићемо нека од питања која се налазе и у предговору овог зборника: Kолико је наслеђе Зенита и данас, век касније, живо? Да ли је све речено и написано о Љубомиру Мицићу, јединственој појави на југословенској уметничкој сцени? Како би данас требало тумачити Мицићеве идеје и чувени Манифест зенитизма? Ова питања ће разговор усмерити и ка индивидуалном и колективном односу према уметничком и културном наслеђу.

Наши критичари издвојили су најважније културне догађаје недеље и овога пута: отварање изложбе „Ефекат прегледа" у Музеју савремене уметности у Београду;

почетак 66. Стеријиног позорја, које се одвија под слоганом „Злу времену, упркос"; концерте пијаниста Вашка Данташа и Мишела Далберта у оквиру фестивала „АртЛинк"; и филмску манифестацију Недеља италијанског филма.

За читање препоручујемо збирку песама „О садашњости и седативима" Петра Матовића.

Емисију припрема и води Сара Арсеновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво