Читај ми!

Viva Verdi!

Шта знамо о Вердију...

„Шта ми, у ствари, знамо о Ђузепу Вердију?" Ово неочекивано питање је поставио уредник часописа Грамофон у разговору са једним од највећих баритона света Шерилом Милнсом, великим тумачем Вердијевих оперских улога. Њихов разговор преносимо у данашњој емисији Кон анима коју уређује и води Горица Пилиповић.

Верди је рођен у месту Ронколе, 1813, у Италији, иако то није била Италија какву знамо данас, било је то само италијанско полуострво. Ронколе је био под јурисдикцијом Парме. А Верди је умро 1901. у Милану, у Италији какву знамо данас, и у међувремену је компоновао 28 опера. Његов заштитник је био трговац по имену Антонио Бареци, он га је приметио у Ронколеу и одвео у једва нешто већи Бузето, што је за Вердија било двоструко корисно. Не само да му је Бареци помогао да започне каријеру већ му је пронашао и жену, тако да се Верди прво оженио Маргаритом Бареци. С њом је имао сина и кћерку, али су нажалост деца умрла током 30-тих година XIX века, а жена наредне деценије. Да ствари буду теже, Верди је тада имао рок за завршавање комедије.

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво