Читај ми!

Гојко Тешић

Гојко Тешић: Бенедикт Лившиц „Једноипооки стрелац", Службени гласник

У свету авангардологије „Једноипооки стрелац" Бенедикта Лившица је, по много чему, јединствена књига. Она је и прва права историја руске авангарде коју је Лившиц написао и објавио у време када је руска авангарда била табу тема. Истовремено је и документарно-мемоарски текст о најбурнијим временима не само руског футуризма већ и осталих авангардних дешавања у руској ликовној уметности и књижевности.

Ова књига може да се чита и као нека врста необичног, узбудљивог романа у којем су главни јунаци ствараоци који су у свету уметничке, односно ликовне авангарде остварили најрадикалнији преврат, не само у контексту руске уметности него и у светским размерама. И није случајно што је у руској култури данас „Једноипооки стрелац" прерастао у култну књигу о руској авангарди, не само зато што је њен аутор трагично страдао у Стаљиновом гулагу, него и зато што је реч о заиста изузетном делу (у последњих десетак година ова књига је објављена у неколико издања, како на руском, тако и на другим светским језицима).

Говорећи у првом лицу, Лившиц описује бројне догађаје којима је био сведок али и учесник, а који су обележили авангардну климу Русије, што доприноси бољем схватању историјских чињеница, јер су коментари и размишљања резултат те исте климе, али и човека који изражава лична осећања, размишљања или афинитете.

Српско издање „Једноипооког стрелца" (у преводу Милице Николић) јесте артефакт посебне вредности зато што је, неспорно, реч о занимљивом прожимању и стваралачком дијалогу ликовног рукописа са историјско-уметничком причом, и као да је нека врста остварења тестаментарног наума и самог Лившица о синтези два типа текста.

Гост емисије је Гојко Тешић, професор, историчар књижевности и уредник.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво