Читај ми!

Ивана Башичевић Антић

Ивана Башичевић Антић: Одбрана уметника, увреда човека, Музеј наивне уметности „Илијанум”, Шид; In memoriam: Милена Јефтић Ничева Костић

У Музеју наивне уметности „Илијанум" у Шиду ‒ који је настао захваљујући завештању Илије Башичевића Босиља, истакнутог наивног сликара почетка друге половине 20. века ‒ 13. маја отворена је изложба „Одбрана уметника, увреда човека", којом је ауторка др Ивана Башичевић Антић, председница Фонда „Илија & Мангелос" желела да скрене пажњу јавности на јединствен догађај у култури Југославије од пре 55 година када је један уметник, пред комисијом, морао да доказује аутентичност својих радова.


Илија Башичевић Босиљ био је добростојећи земљорадник (паор) у Шиду. Током рата, 1942. године, пред усташама је избегао у Беч, али када се вратио, није био по вољи ни нове комунистичке власти, те му је одузета земља. Тада почиње да слика и да се образује читајући књиге својих синова ‒ Војина, уваженог новосадског педијатра, и Димитрија Мангелоса, историчара уметности и изузетног уметника, једног од пионира концептуалне уметности.
Афера „Босиљ" ‒ која је трајала од почетка шездесетих година до 1971. године ‒ представља јединствен пример покушаја спреге политике и културе да се преко једног човека дезавуишу много комплексније ствари у култури. Хајку је повео Крсто Хегедушић, истакнути наивни сликар и члан ЈАЗУ, када је у једном интервјуу изјавио да „сумња да је Босиљ аутор". После тога, хајци на Босиља, превасходно на његовог сина Мангелоса, придружили су се бројни посленици културе и политике, медији и разноразни форуми. Афера је добила судски епилог, а као део процеса, Босиљ је насликао чувену „Крилату краљицу" пред специјално оформљеном комисијом. О том догађају, али и занимљивој личности Илије Башичевића Босиља разговараћемо с др Иваном Башичевић Антић.

 

Ове недеље напустил нас је Милена Јефтић Ничева Костић, уметница која нас је својим сликама, час монохромним ‒ час спектаклом боја, уводила у своје светове који су се простирали од позоришних радионица, преко џунгли Африке до војвођанских равница. Била је пријатељ наше емисије, али и критичар, и због тога, као својеврсно збогом и хвала, данас ћемо чути извод из једног њеног интервјуа у Знаковима.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво