Читај ми!

Микропластика и здравље људи – пројекат IMPTOX

Микро и нано пластичне честице присутне су у животној средини и део су нашег свакодневног живота.

 

Налазе се у храни коју једемо, води коју пијемо и ваздуху који удишемо, а ипак не знамо колико су опасне по људско здравље. Управо због тога је један од основних циљева пројекта под акронимом IMPTOX разумевање ефеката микро и нано пластичних честица на људско здравље, а посебна пажња биће посвећена процени ризика од алергијских болести узрокованих пластичним честицама у комбинацији са другим загађујућим материјама у животној средини, а на основу претклиничких и клиничких студија.


Реализација пројекта IMPTOX, финансираног у оквиру програма Европске уније „Хоризонт 2020", започела је 1. априла 2021. године, а пројектни тим чине стручњаци из једанаест институција из осам земаља. Наша гошћа је координаторка пројекта, проф. др Тања Ћирковић Величковић, редовна професорка Хемијског факултета у Београду и дописна чланица САНУ.
О пластици у животној средини говориће и проф. др Момчило Б. Ђорђевић у редовној рубрици о новостима из света медицине, а као и сваког последњег четвртка у месецу, у „Научном прелиставању" са Николом Божићем из Петнице доносимо преглед најинтересантнијих вести из науке у месецу који остаје за нама.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво