Читај ми!

Српство Дубровника

Заборављено наслеђе

 

Дубровачка република једна је од првих самосталних јужнословенских држава. Појавила се у раном средњем веку и израсла на месту данашњег Дубровника створеног спајањем романске Рагузе и Дубраве, насеља које су у залеђу основала српска племена.

Морски канал који је делио латинско утврђење од словенске обале насут је током десетог и једанаестог века. Насеље је опасано зидинама и град је уједињен. Заштитник Дубровника, стицајем околности, постао је Свети Влахо, светац хришћанског истока иако је Република све до свог краја остала изразито католичка.

Политички Дубровник никада није припадао Србији али како бележе хроничари „великим делом крви његове и својим културним задатком он је припадао српском народу". Срби су историјски снажно присутни у дубровачком пуку и властели, његовој традицији, обичајима, култури и језику. О овоме се у последње време појавило неколико значајних књига. 

Тим поводом o заборављеном наслеђу дубровачког српства за Речено и прећутано говоре професор универзитета Ирена Арсић и историчар Бранислав Станковић

Аутор емисије је Радован Пантовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво