Читај ми!

Мрачна страна фабрике снова

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља симфонијску композицију „Црни град” Џона Адамса, слику послератног Лос Анђелеса.

Инспирацију за ово дело аутор је пронашао у текстовима историчара Кевина Стара о урбаној Калифорнији из касних 40-их и раних 50-их година прошлог века. Адамс посебно истиче поглавље под називом „Црна далија" које оживљава дух сензационалистичког новинарства и мрачне, те понекад језиве атмосфере холивудског црно-белог филма те епохе. Ту је разоткривен послератни Лос Анђелес. Адамс своје дело означава као симфонијску музику прожету џезом, наводећи Даријуса Мијоа као изумитеља овог правца. Јер - запажене солистичке наступе добијају инструменти које често везујемо за џез као што су саксофон, труба или тромбон, а поред њих истакнути су и хорна, виола и контрабас. Симфонија има три става који носе наслове „Град и његов двојник", „Ова песма је за тебе" и „Ноћ на булевару".

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво