Читај ми!

Монографија „Миомир Грујић Флека”

Говоре: Дарка Радосављевић Васиљевић, др Јасмина Чубрило, Урош Ђурић

У оквиру изложбе „Јавни илегалац" организоване у Салону МСУ, у истом простору у четвртак промовисана је монографија „Миомир Грујић Флека" групе аутора, а у издању Уметничке асоцијације „Ремонт". Монографија је резултат двогодишњег истраживања великог броја сарадника, чиме је свеобухватно сагледан комплексан уметнички опус и друштвени ангажман Миомира Грујића Флеке (1954-2003), култне личности урбане културе осамдесетих и деведесетих година двадесетог века.


Поред репринта изузетних Флекиних ауторских текстова и интервјуа, нове текстове написали су: Дарка Радосављевић Васиљевић, Јасмина Чубрило, Катарина Јанковић Поповић, Милан Бечејић, Милан Атанасковић, Милорад Милинковић, Срђан Јеротијевић, Андреј Мирчев, Милош Живановић, Драган Амброзић и Срђан Ђиле Марковић. Кључни текстови и интервјуи преведени су на енглески.


„Флека развија три маркирана правца јавног утицаја: вербалну комуникацију, организацију културних догађаја и подршку rock'n'roll-у, са повезивањем rock културе и уметничке сцене у ширем смислу. Он убедљиво инсистира на значају индивидуалног, другачијег и посебног, освајању слободе као борбе за право на избор", записала је у уводном тексту Дарка Радосављевић Васиљевић, идејни покретач целог пројекта.
Миомир Грујић Флека је дипломирао на Факултету ликовних уметности 1985. и од тада је активан и као уметник и као културни активиста. Иницирао је више акција и пројеката који су снажно утицали на развој урбане културе, попут клуба „Академија", „Радио Шишмиша" или „Урбазоне". Као визуелни уметник деловао је до краја осамдесетих уневши на тадашњу уметничку сцену другачији сензибилитет и однос према уметничком стваралаштву, а огледао се и у сликарству, графици, цртежу и графичком дизајну.


У Знаковима преносимо делове изузетно посећене промоције монографије, а говоре: Дарка Радосављевић Васиљевић, др Јасмина Чубрило и Урош Ђурић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво