Читај ми!

Веберов „АБУ ХАСАН”

Карл Марија фон Вебер се сматра оцем немачке романтичарске опере, првенствено због остварења „Чаробни стрелац”.

У данашњој емисији Кон анима уредница Горица Пилиповић представља једног необичног Вебера - његову комичну једночинку „Абу Хасан".
Радња овог Веберовог непретенциозног дела је фарсична ‒ са зеленашима, незрелим брачним паром који се бесконачно задужује, те неким морално сумњивим поступцима, али све је то у циљу смеха и забаве. Сам композитор је рекао да су му на првом месту били лака комедија и духовитост у неколико кратких сценских призора. Оно што није рекао јесте да је и сам био у сличној ситуацији. Наиме, зингшпил „Абу Хасан" је премијерно изведен 1811. у Минхену, после једног несрећног периода у Веберовом животу обележеног и боравком у затвору. Либрето је, према причи „Пробуђени спавач" из збирке „Хиљаду и једна ноћ", написао Франц Карл Хајмер, Веберов пријатељ из младих дана кад су често били у дуговима.

 

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво