Читај ми!

Последња опера Оторина Респигија

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представља последњу оперу Оторина Респигија под насловом „Лукреција”.

Рад на опери започет је маја 1935. Респиги је већ тада имао здравствених проблема, али упорно се борио са умором и болешћу понављајући како мора да заврши оперу. Његов либретиста и велики пријатељ Клаудио Гвастала сведочи да је идеја заправо била да се створи пар већ постојећој једночинки под насловом „Св. Марија Египћанка", те да две опере буду извођене током исте вечери. Требало је да буду пандан једна другој у погледу архитектонике дела, трајања, броја ликова, поделе гласова итд. Биле су комплементарне и по карактеру насловних јунакиња - једна је симболизовала снагу вере, а друга моралне чистоте. Респиги је пошао од античке римске легенде коју је нашао код Шекспира у време док је читао „Краља Лира" и „Магбета" као могуће оперске пројекте. Замислио је да уместо старогрчког хора причу тумачи наратор ‒ Глас, у деоници драмског мецо-сопрана и са позиције оркестарског пулта. Али, већи је проблем био да се та обимна драма сведе на једносатну оперу у једном чину, односно три тренутка, како стоји у поднаслову.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво