Читај ми!

Шта је светлост

Саговорница: проф. др Драгана Илић, Одељење за астрономију Математичког факултета у Београду

Од антике до данашњице наука је прешла дуг и кривудав пут, који је довео до актуелног поимања физичке природе светлости и њеног места унутар ширег контекста природних појава. Данас знамо да светлост коју видимо припада спектру електромагнетних таласа, а проучавање одлика светлости одиграло је кључну улогу у изградњи савремених физичких теорија и уједно изнедрило многобројна технолошка подручја и правце.

У исти мах, светлост је одувек била важна додирна тачка између науке, филозофије и најразличитијих области културе, непрестано у средишту човекових трагања за сазнањем и разумевањем света.

Разговор је први пут емитован 5. августа 2018.

Музички уредник: Предраг Васић
Тон-мајстор: Горан Ивковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво