Читај ми!

In memoriam

Златко Рендулић (1920–2021)

Златко Рендулић, генерал-пуковник авијације у пензији, пилот, инжењер, доктор техничких наука, последњи живи пилот Југословенског краљевског ваздухопловства и учесник Априлског рата, преминуо је у 101. години у суботу, 24. априла, саопштило је Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије.
Златко Рендулић је рођен је 29. септембра 1920. године у Јастребарском, у Хрватској. Већ са 14 година завршио је једриличарски курс у Вршцу, а након тога и пилотску школу Југословенског краљевског војног ваздухопловства.
По завршетку рата био је начелник Ваздухопловнотехничког института, начелник Управе Ратног ваздухопловства у Генералштабу ЈНА. Радио је као инжењер и пробни пилот.
Дипломирао је на совјетској Војно-ваздухопловној инжењерској академији „Жуковски", магистрирао је 1954. на Универзитету Корнел и Универзитету Мичиген. Докторирао је 1964. на Машинском факултету у Београду. Завршио је пилотску школу РАФ-а. Као редовни предавач радио је у Центру за стратешке студије Генералштаба ЈНА.
Активно је летео до 1959. године на 47 типова авиона. Био је одговоран за пројекте авиона Г-2 галеб, Ј-21 јастреб и Ј-20 крагуј.
Легендарно име нашег ваздухопловства ‒ професора др Златка Рендулића ‒ посетио је аутор емисије Драгослав Симић 2013. године у његовом стану у близини Ибарске магистрале у Београду.

Аутор и водитељ: Драгослав Симић

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво