Читај ми!

Тајни живот пчела

О разноврсности и значају дивљих пчела на подручју Београда, али и Србије и Балканског полуострва, разговарамо са Јованом Билом Дубаић са Биолошког факултета Универзитета у Београду која управо завршава докторску дисертацију посвећену изучавању ове важне групе инсеката.

Поред медоносне пчеле, коју многи релативно једноставно препознају, у Србији живи и велики број врста дивљих пчела, а глобално их је описано преко 16 000. Од наше гошће ћемо сазнати како можемо разликовати пчеле од сродних инсеката као што су осе или муве, како све изгледају „кућице" различитих врста пчела, где их можемо пронаћи и да ли све пчеле праве мед. У опрашивању многих усева посебно важну улогу имају разне врсте дивљих пчела, а њихова бројност се значајно смањује услед губитка станишта и употребе пестицида.

Разговараћемо о томе како је дивљим пчелама могуће помоћи, која станишта у градовима су за њих посебно значајна, као и о претњи коју по њих могу представљати одређене инвазивне врсте. Сазнаћемо и како грађани могу допринети праћењу ширења инвазивне азијске пчеле смоларице на примеру пројекта који Јована Била Дубаић од прошле године успешно реализује са сарадницима.
У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић доноси неколико интересантних чињеница о медоносним пчелама.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

 

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво