Читај ми!

Криза савремене породице

Породица је у данашње време суочена са бројним тешкоћама и проблемима како би се одржала и испунила претпостављене функције и очекивану улогу. Промене које се одвијају великом брзином у свим сегментима савременог друштва остављају значајне последице на стање, развој, улогу и место породице у друштву.

Савремена породица је оптeрећена мноштвом проблема: сиромаштвом, насиљем унутар породице, трагањем за путевима слободе и самосталности њених чланова, губљењем идентитета и улоге основне ћелије друштвене структуре. Посебан проблем представљају групе и заједнице које се јављају са намером да постану алтернатива класичној породици.

Питање личне слободе, избора и одлуке поставља се и у породици. Где су границе слободе, аутономности и самосталности сваког члана, како остварити личну слободу а да то не буде на уштрб слободе других чланова. Патријархалне и традиционалне породице су посебно на „удару" захтева за индивидуaлизмом, самосталношћу и поштовањем личности сваког члана.

Глобализација савременог друштва намеће услове за трансформацију (глобализацију) савремене породице и измену њене класичне структуре, улоге и значаја.

Општи закључак је да је класична породица све више угрожена, да се убрзано трансформише (посебно у развијеном свету), па чак и потискује. Куда иде савремена породица?

Гости су Гордана Никић, психотерапеут и Бошко Козарски, колумниста и културиста.

Аутор: Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво