Читај ми!

Уручене Награде за лепоту говора „Радмила Видак”

У Каменој сали Радио Београда уручене су награде за лепоту говора „Радмила Видак“, признања које додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм ТВ Београд.

Жири Радио-телевизије Србије одлучио је да овогодишњу награду за лепоту говора "Радмила Видак" додели Марији Митровић Јокић, спикеру и водитељу у Информативном програму Телевизије Београд и Александру Божовићу, спикеру Радио Београда.

Марија Митровић Јокић је спикер и водитељ изузетне посвећености интерпретацији текста, његовом разумевању и беспрекорном преношењу и поуздани борац за очување акценатске прецизности српског језика. Каријеру је још током студија енглеског језика започела у Радио Београду, сарађујући у емисији Нико као ја, у Телевизији Београд је од 1989. године где је најављивала програм у већ заборављеној "живој најави" и као спикер читала вести у Београдској хроници, а од 1992. је један од спикера Информативног програма у Дневнику, Вестима и другим емисијама Радио-телевизије Србије. Преданост са којом Марија Митровић Јокић чува занимање спикера редак је пример неговања говорне културе у јавном деловању, али и исказивања разноврсности и богатства српског језика у времену које не бележи "око камере".

Александар Божовић већ две деценије, својим раскошним баритоном и богатим говорним нијансама, оставља упечатљив утисак на слушаоце програма Радио Београда, било да је реч о интерпретацији најважнијих вести, читању прозе и теоријских текстова или обликовању звучних заглавља емисија. Добра поставка и мелодиозност гласа, јасност и разговетност говорног израза, динамично смењивање наглашених и ненаглашених делова речи и реченица са одмереним коришћењем пауза, логичан ток вербалне експресије, поуздано разумевање и тумачење садржаја који се саопштава, складан темпо и ритам читања, правилно акцентовање и артикулација - карактеристике су које чине изузетним интерпретације Александра Божовића, у складу са највишим дикцијским нормама и стандарднима српског књижевног језика.

Награду Марији Митровић Јокић уручио је генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић, док ће Александру Божовићу признање бити уручено накнадно. 

Посебно признање „Радмила Видак" за дугогодишње неговање лепоте говорног израза уручено је Стаки Новковић Ђорђевић, спикеру и водитељу у пензији. Стака Новковић Ђорђевић, која је цео радни век провела у Радио-телевизији Србије, припада плејади познатих лица по којима су гледаоци деценијама идентификовали ову кућу.

Признање Стаки Новковић Ђорђевић уручио је директор Радио Београда Милан Недић. На свечаности, којој су присуствовали и син Радмиле Видак, Александар Видак, као и унуци Сара и Филип Видак, говорили су и Радоман Кањевац, главнни и одговорни уредник Радио Београда 2 и Сања Милић, заменик главног и одговорног уредника Телевизије Србије.

Жири за доделу награде "Радмила Видак" радио је у саставу: Владо Ђукановић, лингвиста, Олга Бабић, лектор у Драмском програму Радио Београда и Јелена Дубајић Пантић, лектор у Информативном програму РТС.

Овим признањем чува се успомена на првог лектора Телевизије Београд, велику језичку просветитељку Радмилу Видак, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Награда се додељује са циљем да подстиче рад спикера, водитеља, презентера и новинара на очувању и развијању вредности говорног израза на програмима Радија и Телевизије.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво