Читај ми!

Владимир Мијановић – Влада Револуција (1946‒2021)

Владимир Мијановић, познатији као Влада Револуција, вођа судентских протеста из 1968. године, преминуо је прошле седмице у Београду.

Рођен је у Требињу 1946. године. „Своју животну мисију започео је учешћем у протесту против америчког рата против Вијетнама, одржаног у Београду давне 1966. године. Две године касније био је један од лидера чувене студентске побуне. Након тога био је мета прогона и освете тадашњих власти, био је хапшен, два пута осуђиван на вишегодишње затворске казне, ускраћено му је право на рад, проглашен је за дисидента и рушитеља уставног поретка, хапшена му је чак и супруга, професорка по занимању... 1986. године одлази у Сједињене Државе где остаје наредних 20 година. Тамо се бавио занатским пословима. Упућенији у тај период Владиног живота кажу да ни тамо није могао да мирује и да је био активан у протестима на којима се тражило укидање смртних казни", пише на страници „Чувари/ке ватре" на Фејсбуку.

Владимир је говорио да револуција нема почетак нити крај, већ је револуција вечити процес. Он је своју, у разним системима и режимима, водио пуних 55 година, о чему је у документарном циклусу Радио Београда 2 „1968 - сведочења" говорила његова супруга Љиљана Мијановић.

Уређује: Снежана Бићанин

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво