Читај ми!

Савремена женска проза у Пољској и Чешкој

У емисији Читач говоримо о књижевној сцени у Пољској и Чешкој.

 

Виолета Грег (1974) пољска је књижевница која од 2006. живи у Великој Британији. Објавила је шест збирки поезије, као и збирку прича „Зелене воћке". Добитница је књижевних награда у Пољској, али и другим земљама. „Зелене воћке" доносе нам књижевни портет сеоског живота у комунистичкој Пољској седамдесетих и осамдесетих година 20. века, представљен из перспективе девојчице Виоле. Књигу је превела Мила Гавриловић, која је наш гост у емисији.

Петра Соукупова (1982) једна је од најуспешнијих савремених чешких списатељица. Завршила је сценаристику и драматургију на прашкој филмској академији. Роман „На море" је њен књижевни првенац из 2007. године. Следи збирка прича „Нестати", за коју је освојила престижну награду „Magnesia Litera" у категорији књига године. Ауторка је и три романа и више књига за децу.

Дора Капралова (1975) рођена је у Брну, а од 2007. живи у Берлину. Завршила је студије радијске и телевизијске драматургије и сценаристике на Позоришној академији. Њена прва објављена књига је позоришни комад „Узвишења", писала је приче и дневничку прозу. Збирка прича „Острва", о којој данас говоримо, критика је изузетно добро примила. О књигама разговарамо са преводиоцем с чешког Тиханом Хамовић.

Емисију уређује и води Драгана Ковачевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво