Читај ми!

"Зажмури се на једно око"

Немања Лађић "Зажмури се на једно око", Галерија УЛУС

Лауреату прошлогодишње Јесење изложбе УЛУС-а Немањи Лађићу омогућено је да у галерији Удружења организује изложбу. На изложби под називом „Зажмури се на једно око" представљена су три видео-рада, три анимације базиране на техници фотограметрије. Суштина те технике је да се дводимензионалне фотографије претварају у 3D моделе, чиме је њихова видљивост 360°. Лађић у процесу стварања полази од архитектонских објеката који нису потпуно дефинисани, да би потом, у даљем поступку, целу сцену композиционо употпунио различитим садржајима. На тај начин остварен је јединствени нелинеарни ток приче/сећања када се поглед посматрача слободно креће кроз три димензије сцене.

Представљени рад „Музеј површних забелешки", за који је и добио признање, настао је током његовог боравка на Ликовној колонији у Сићеву, а приказује дигиталну „шетњу кроз имагинарни музеј" у којем су изложени тродимензионални модели појединих објеката локалне сеоске архитектуре. „Музејски експонати" произведени су поступком фотограметрије, и то искључиво на основу фотографија који је уметник лично забележио на терену.

Образлажући концепцију изложбе Лађић каже: „Скоро свака фотографија данас, поред сировог визуелног материјала, садржи и информације о времену, локацији, техничким параметрима експозиције, као и самом садржају кадра, који се софтверски анализира да би се детектовали мотиви, па чак и идентитет фотографисаних људи. Све те додатне информације олакшавају претраживање и груписање фотографија, њихово међусобно довођење у везу по неком критеријуму претраге. Али, поред формалне „речитости", дух и атмосфера мотива које опажамо на фотографијама, недостају њиховим 3Д еквивалентима. У том смислу, 3Д модели јесу занимљива метафора за савремене техношке тенденције. Уместо духа тренутка, они представљају шупље љуштуре објеката, што осликава утопијски аспект настојања да се сачува, врати, поново проживи моменат који је забележен. Уместо да омогуће трајање, они демонстрирају урушавање."

Гост емисије је Немања Лађић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво