Читај ми!

Соло песме Чарлса Ајвза

Када је амерички композитор Чарлс Ајвз 1922. године објавио збирку под насловом „114 песама”, индиректно је скренуо пажњу на чињеницу да је жанр соло песме имао централно место у његовом стваралаштву.

У данашњем Аутограму можете слушати одабране песме које ће представити Горица Пилиповић.
Још увек, међутим, Ајвзова репутација почива на оркестарској, камерној и клавирској музици, иако је компоновао више од 200 песама. У том мноштву постоји и веома широк изражајни распон. Јер - постепена еволуција у Ајвзовом третману овог жанра - од песама које се директно настављају на традицију немачког лида или енглеских салонских балада до оних које се одликују било анархичним хумором било крајње продубљеним увидом - дакле, та еволуција је потпуно аналогна развоју америчке музике у последњој четвртини XIX века и првој ХХ. Могли бисмо груписати песме према одређеном типу, али на снимку који је пред нама оне су поређане по абецедном реду што даје један репрезентативни пресек Ајвзовог стваралаштва.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво