Читај ми!

Духовна музика Арнолда Менделсона

Вечерас представљамо део духовног опуса немачког композитора Арнолда Лудвига Менделсона: његову Немачку мису и избор мотета из оп. 90.

Немачки композитор Арнолд Менделсон потиче из породице познатог раноромантичара Феликса. Живео је од 1855. до 1933. године. Био је оргуљаш у Бону и Дармштату, уживао углед врсног музичког педагога свога времена (један од његових ученика био је Паул Хиндемит), а као стваралац је за собом оставио опус од преко 290 дела различитих жанрова. Ипак, посебно се истичу његова посвећеност и његов свеобухватни допринос обнови и развоју протестантске црквене музике.

Немачка миса је дело које верно представља његов стил. У њој Менделсон у потпуности оживљава старе полифоне технике вешто их комбинујући са савременим хармонским језиком. Композицију штампану 1923. године слушаћете вечерас на снимку Југозападног вокалног ансамбла из Штутгарта, чији је уметнички руководилац Фридер Бернијус. У извођењу истог ансамбла емитоваћемо и избор од неколико мотета из Менделсоновог опуса бр. 90 ‒ Духовне музике за хор a capella који је настајао од 1923. до 1934. године.

Емисију припрема: Маја Чоловић Васић

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво