Читај ми!

Први мјузикл: Просјачка опера

„Просјачка опера” Џона Геја премијерно је изведена 29.1.1728. године на сцени лондонског театра Lincoln’s Inn Fields.

Мимо свих обичаја тог доба, аутор је радњу сместио дубоко у полусвет тадашњег Лондона: за својe ликове буквално је позајмио биографије тадашњих чувених криминалаца. Да би се приближио публици истанчаног укуса, ослонио се на структуру тада владајуће италијанске опере. Није компоновао ни једну једину ноту: све мелодије позајмио је из популарних песмарица свог времена, као што су „Пилуле Томаса Дарфија за одагнавање меланхолије" и „Мајстор плеса Џона Плејфорда".
Већ прве године постојања „Просјачка опера" изведена је 62 пута. Била је хит не само у тој сезони, већ до краја 18. века. Поред матичног позоришта, постављале су је сцене широм Велике Британије и Америке, а главне улоге певале су највеће звезде.
„Просјачка опера" је постала прототип мјузикла који ће се појавити готово два века касније: прича из живота, критичко становиште, музика и речи позајмљени из свакодневице. Популарности је допринео и свеж, нешколован глас Лавиније Фентон, младе певачице која је наступила у главној улози, а која је својим нестандардним певањем направила праву револуцију у укусу позоришне публике. Око ње се чак развила независна индустрија: новинари су јој пратили сваки корак, њени штампани портрети красили су домове и продавнице, а господа су је прогањала толико енергично да је морала да ангажује телохранитеље.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво