Читај ми!

Високи Дечани ‒ напад, одбрана, заштита

Јован Јањић и Душан Јањић

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину имајући у виду историјски значај и културне вредности, као и ургентност његове угрожености. То је једини споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом будући да се ради о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свет.

Манастир који је као своју задужбину и маузолеј основао краљ Стефан Дечански, а након чије смрти је радове наставио његов син Душан, уписан је на Унескову Листу светске баштине, док се од 2006. године налази и на Унесковој Листи угрожене светске баштине.

Међутим, председница Косова Вјоса Османи и премијер Аљбин Курти оценили су да манастир Високи Дечани не испуњава критеријуме да буде увршћен у програм „Седам најугроженијих споменика" Европе. Они су ту оцену послали организацији Еуропа ностра, која делује у области културног наслеђа и која је и уврстила манастир Високи Дечани на листу најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину. Уследило је и јавно писмо 40 албанских организација цивилног друштва на Косову које оштро критикују одлуку организације Еуропа ностра, износећи оптужбе да уписивање манастира Високи Дечани на европску листу седам најугроженијих споменика културног наслеђа ствара „лажан одраз стварности на Косову" и да подаци о номинацији „углавном потичу из извештаја српских институција".

У току је организована кампања коју спроводе косовске институције, албанске организације цивилног друштва и део медија са циљем да се Европа ностра прикаже као организација коју су наводно инструментализовали Влада Републике Србије и СПЦ, навео је у изјави владика Теодосије, додајући да се тако још више угрожавају светиње на Косову, посебно Високи Дечани. Каква је политичка позадина напада на Високе Дечане и игумана манастира Саву Јањића и да ли је у суштини питање статуса и припадности верског и културног наслеђа на Косову и Метохији?

Говоре Јован Јањић, писац, културолог, верски аналитичар и Душан Јањић, оснивач и председник Управног одбора Форума за ентичке односе.

Аутор: Душанка Петровић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво