Читај ми!

Чије је културно наслеђе? Проблем наслеђа Старе Србије

Милош Ковић и Јасмина С. Ћирић

Проблем номенклатуре средњовековног културног наслеђа на Косову и Метохији и Републици Северној Македонији већ неколико година је у фокусу научне јавности, посебно од када су заговорници пријема ,,Косова" показали амбиције прогресивне албанизације наше духовне и културне баштине. С друге стране, релативно слично ,,расрбљавање" догодило се у Републици Северној Македонији како пре двадесет година упадом паравојних албанских јединица у манастир Матеич, тако и недавно када су у Манастиру Светог Јоакима Осоговског измењени натписи уз српске владаре светитеље.

Шта су били разлози за закључке да поменуто наслеђе на територији некадашње Старе Србије нема духовне везе са СПЦ? Коме културно наслеђе припада? Како се спорови на нивоу државе и Цркве као институције одражавају на стање споменика, као и на рестаураторске и конзерваторске захвате? Како утицати на спречавање идентитетског брисања српског културног наслеђа?

У емисији Спорови у култури говоре историчар др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и историчар уметности др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитетa у Крагујевцу.

Емисију припрема и води: Тања Живковић

Насловна фотографија: Матеич, црква Успења, фото Јасмина С. Ћирић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво