Читај ми!

Повратак ћирилице?

Јелица Стојановић, Милован Радојевић и Ана Јањушевић Оливери

Да ли ће у Црној Гори ћирилица повратити статус равноправног писма питање је које постављамо у данашњој емисији Спорови у култури.

Тим пре што су по Уставу Црне Горе и ћирилично и латинично писмо равноправни.Пракса, међутим, уставно начело демантује и како познаваоци прилика тврде ћирилица данас има статус „дозвољеног", али не и „равноправног" писма.

Сазнајемо и то да је скупштинска већина до сада одбијала да Предлог Закона о заштити ћириличног писма стави у процедуру. Да ли ће се у овим временима стање поправити у корист ћирилице, с нестрпљењем очекујемо. Фактички, латиница има предност јер се готово све исписује њоме. На овом писму се води и сва државна администрација, сазнајемо.

Овом важном питању које има и идентитетски карактер за део становништва Црне Горе али и за њену целокупну историју и културу треба озбиљно приступити.  Вратити се дакле уставној норми о равноправности оба писма, и латиничког и ћириличног. У решавању проблема у погледу писама постојала је и званична препорука заштитника људских права и слобода да се ћирилица подржи и заштити.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су: др Јелица Стојановић, редовни професор Филолошког факултета у Никшићу, књижевник и театролог, члан Пен центра Матице црногорске Милован Радојевић и др Ана Јањушевић Оливери, ванредни професор Филозофског факултета у Косовској Митровици.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво