Читај ми!

Квалитет вода у Србији

О квалитету вода у Србији разговарамо са доц. др Владимиром Павићевићем са Технолошко-металуршког факултета у Београду и проф. др Горданом Субаков Симић са Биолошког факултета.

Готово целокупне отпадне воде највећих градова у Србији се без икаквог третмана испуштају у водотокове, а одређеним видом пречишћавања обухваћено је тек око 12%. Истовремено, на званичну канализациону мрежу прикључено је тек нешто више од 60% становника Србије.
Од наших саговорника ћемо сазнати које су последице испуштања нетретираних отпадних вода у реке, језера и потоке. Откривамо када долази до цветања алги, због чега је ова појава опасна по водене организме и потенцијално човека, али и чиме је узрокована. Које технологије могу бити примењене за пречишћавање отпадних вода и која постројења у Србији могу послужити као примери добре праксе? Објашњавамо која је улога научника у праћењу квалитета вода и како се формирају интердисциплинарни тимови који се баве овом проблематиком. У којој мери научници у Србији доприносе развоју технологија за решавање проблема загађења вода и примењују ли се њихова решења у пракси?
У редовној рубрици проф. др Момчило Б. Ђорђевић откриће нам како анализа отпадних вода доприноси откривању жаришта ковид инфекције.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво