Читај ми!

Мирјана Нешковић

Заменик концертмајстора Београдске филхармоније и доцент за камерну музику на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Дипломирала је 2005. године на ФМУ у Београду, у класи Јасне Максимовић. Од 2001. године наступа као члан Београдског гудачког оркестра „Душан Сковран", у чијем је саставу сарађивала са бројним познатим солистима, као што су Најџел Кенеди, Стефан Миленковић, Ксенија Јанковић, Сретен Крстић и многи други. Године 2002. постаје члан Београдске филхармоније, где и данас ради на месту заменика концертмајстора.
Oд септембра 2019. године ради као доцент за камерну музику на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Као солиста наступала је са Београдском филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Националним оркестром из Лиона, Бриселском филхармонијом, Софијском филхармонијом, Симфонијским оркестром из Бретање, Камератом Сербиком, Националним народним оркестром из Прага итд. Сарађивала је са бројним диригентима, међу којима су Зубин Мехта, Еиђи Оуе, Мухаи Танг, Кристијан Мандеал, Урош Лајовиц, Србољуб Динић, Давид Наваро Турес, Габријел Фелц, Михаил Јуровски, Ханс Граф, Данијел Рајскин, Фабрис Болон, Ноам Зур, Луц Келер итд.
Радом на позоришној музици за представу „Бура" В. Шекспира успоставља сарадњу са композиторком Исидором Жебељан. Из те сарадње произилазе многи концерти камерне музике, премијерна извођења опера ( Зора Д, Маратонци, Две главе и девојка) и место концертмајстора Оркестра „Жебељан". Активно наступа као члан Ансамбла за нову музику „Градилиште", са којим изводи и негује превасходно српску савремену музику. Члан је реномираних оркестара: Симфонијски оркестар „Баљшој" (концертмајстор), Оркестар „No Borders", Симфонијски оркестар „Макрис", Симфонијски оркестар РТС-а, IMOGEN, Гудачи Св. Ђорђа, Камерни оркестар „Љубица Марић".
Имала је запажене солистичке и камерне наступе на међународним фестивалима: Le Festival Saint Riquier, Zagreb Classic, Festival Les Nuits de Fourviere, Fes Festival of World Sacred Music, Balkan Trafik Festival, Festival Ulysses, БЕМУС, СОМУС, НИМУС, Classic Fest, Међународна трибина композитора, Фестивал руске музике „Баљшој", КоторАрт итд.
Остварила је трајне снимке за Universal Music, Mascom, Oboe Classics, РТС.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво