Читај ми!

„Твој сам човек ‒ живот Ленарда Коена”

Емисију Читач посветили смо књизи „Твој сам човек ‒ живот Ленарда Коена” из пера Силви Симонс, награђиване ауторке која спада међу најистакнутије новинаре који се данас баве музиком.

Ленард Коен, канадски кантаутор, песник и романописац (1934‒2016) свој живот у књижевности почиње рано,1956. када са седамнаест година објављује прву збирку поезије „Хајде да поредимо митологије". Неколико година касније излази и „Кутија са зачинима Земље", захваљујући којој га критичари проглашавају једним од најбољих младих песника енглеског говорног подручја у Канади. Почетком шездесетих Коен одлази да живи на грчко острво Хидра где настају његови романи „Омиљена игра" и „Дивни губитници", као и збирке поезије „Цвеће за Хитлера" и „Паразити раја".

 

По повратку у Канаду Коен се посвећује музици и 1967. излази његов први студијски албум „Песме Ленарда Коена". Током наредних деценија Коен објављује четрнаест албума, али никада није одустао од писања поезије. Следе књиге: „Снага робова", „Смрт љубавника", „Књига милости". Било је још књига песама, као и избора из његовог песничког опуса. Добио је много награда за књижевни рад: Прву годишњу канадску књижевну награду за писце на енглеском језику, потом шпанску награду Принц од Астурије, па Награду ПЕН-а за стихове од изузетне књижевне вредности и друге.

За емисију Читач говоре: преводилац књиге „Живот Ленарда Коена" професор др Новица Петровић са Катедре за англистику Филолошког факултета у Београду, на којој је више година радио као доцент за студије британске и америчке културе, уредник у Геопоетици Владислав Бајац, који је објавио два романа Ленарда Коена и преводио његову поезију, Петар Пеца Поповић, новинар, музички критичар и публициста, Александар Жикић, новинар и критичар рокенрола и популарне културе и Дејан Матић, уредник у издавачкој кући Трећи трг, која је објавила књигу Силви Симонс „Живот Ленарда Коена".

Емисију уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво