Читај ми!

Соња Веселиновић и Игор Маројевић

Гости емисије су Соња Веселиновић и Игор Маројевић

Награда „Биљана Јовановић" ове године припала је Соњи Веселиновић за песничку збирку „Проклизавање", а роман „Остаци света" Игора Маројевића овенчан је признањима „Троношки родослов", „Соларисов роман године", „Меша Селимовић" и, како је данас саопштено, Наградом града Београда. Поменуте награде повод су да са данашњим гостима, осим о њиховим актуелним делима, говоримо и о књижевним признањима и шта она значе за рецепцију дела.

Песничка збирка Соње Веселиновић „Проклизавање" тематизује искуство границе и рубних подручја егзистенције, и то у више равни (сан: јава; лично: колективно, неминовност: избор), комплексних по њиховој проблематизацији и иновативних у погледу песничких слика. Доследно женска перспектива продубљује неке теме савремене српске поезије, док питање сећања, рецимо, универзализује друга значењска тежишта ове збирке.

Роман „Остаци света" Игора Маројевића, назван „првим романом о Јасеновцу као доминантној теми", покрива период од Шпанског грађанског рата до НАТО бомбардовања Југославије. Колективно и лично искуство трауме у „веку логора" остварено је кроз полиперспективност, наративну и језичку слојевитост, што је Маројевићев роман одредило као неидеологизовану причу о људским злоделима, страдањима и патњама.

Уређује и води: Соња Миловановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво