Микробиота – читав екосистем унутар човека

О сложеној заједници микроорганизама у систему за варење човека разговарамо са др Мирјаном Рајилић Стојановић, доценткињом Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Ова заједница је толико јединствена код свакога од нас, да се може користити готово као отисак прста. Иако микроорганизми учествују у бројним метаболичким процесима, доприносе очувању физичког, али и менталног здравља, о сложеним интеракцијама између човека и симбиотских микроорганизама још увек не знамо довољно. Бројна истраживања су у току широм света, а њима значајно доприноси и наша саговорница, др Мирјана Рајилић Стојановић која ће током разговора одговорити на бројна питања.


Шта је то микробиота, а шта микробиом? Колико различитих врста микроорганизама је до сада идентификовано у систему за варење човека? Које се методе користе у овим истраживањима? У којим све метаболичким процесима микроорганизми учествују код здравих људи, а како се ова специфична заједница мења при појави болести? Да ли су промене у саставу и структури заједнице микроорганизама узрок или последица болести? Шта су пробиотици, а шта пребиотици? Како их и када користити?
Проф. др Момчило Б. Ђорђевић говориће у редовној рубрици о могућностима за обнову микробиоте код особа оболелих од улцерозног колитиса или при тешким инфекцијама.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво