Преговори о изборним условима

Милош Јовановић и Константин Самофалов

Ни након осам месеци од избора у јуну 2020, није познато како ће изгледати дијалог између власти и опозиције о изборним условима, за чију организацију је, осим Европског парламента, задужен и председник Народне скупштине.

Међустраначки дијалог о изборним условима водиће се на два колосека. Ту могућност најавио је председник Скупштине Ивица Дачић, а његова идеја прихватљива је и већини опозиционих странака.

На првом „колосеку" дијалог ће се водити уз посредовање Европског парламента, и у њему ће се за столом, прекопута представника власти, наћи чланови опозиционих странака, које су захтевале да се Европа укључи у разговор о изборним условима. Тo су већином партије које су
бојкотовале претходне изборе.

Упоредо, власт ће водити дијалог без странаца са странкама које сматрају да је мешање Европске уније неприхватљиво.

Европски парламент на тим разговорима представљаће бивши посланици Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, који ће лично присуствовати, као и Тања Фајон и Владимир Билчик, који ће учествовати преко видео-везе.

Председник Александар Вучић је најавио да је „могуће да ће учествовати у разговору са онима који не желе присуство европских представника, јер се онда подразумева да унутар државе Србије ми одлучујемо какву будућност хоћемо".

Када ће почети дијалог власти и опозиције, још се не зна. Дијалог је тренутно у тзв. припремној фази, која подразумева да европски посредници разговарају с посланичким групама, Владом и опозицијом.

Преговори о изборним условима ‒ за и против посредовања Европске уније?

Своје ставове представљају: Милош Јовановић, Демократска странка Србије, и Константин Самофалов, Социјалдемократска странка.

Аутор: Душанка Петровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво