Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Community Radio - Радио као медиј заједнице

Такозвани Трећи модел радио-станица, поред јавног сервиса и комерцијалног радија, је радио цивилног сектора, или непрофитни радио као медиј заједнице. Радио цивилног сектора покреће се са циљем задовољавања специфичних потреба појединих друштвених група, без могућности остваривања комерцијалне добити, а као оснивачи овог типа радио-станица појављују се удружења грађана, верске или националне заједнице, фондације и слично. Шта је, заправо, овај, у свету све популарнији модел - радио као медиј заједнице? О којим заједницама је реч? Како радио јача дух заједнице и „подиже глас" против онога што ту заједницу угрожава? Колико је овај тип радија присутан у етру над Србијом и регионом? Како финансира своје деловање, ако је већ реч о непрофитном медију? Неке од могућих одговора на ова и друга питања сазнајемо од дипломираног новинара Алексе Милосављевића, сарадника на пројекту „Медији заједнице".

Један од свежих примера медија заједнице стиже нам са севера земље - Радио Плац из Суботице је замишљен као уметнички радиофонски пројекат Центра за савремену културу и уметност из Суботице. Осим музичког избора, састављеног искључиво од необјављене, аматерске и „слободне" музике, овај радио је усмерен ка бележењу радиофонских записа свакодневног живота људи у заједници - то је простор за слушање сировог звука атмосфере фабрике, пијаце, улице, кафића... „Он мора бити средство изражавања заједнице у оквиру које делује", каже наш саговорник, уредник Радио Плаца Петар Митрић.

У редовној рубрици „Кутија за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са сликаром и књижевником Зораном Петровићем. Ових дана обележили смо један век од његовог рођења, а Зоран Петорвић је говорио за циклус емисија „Гост Другог програма" 1977. године и у њима је оставио значајна сведочанства о студијама прве послератне генерације сликара на Факултету ликовних уметности, о вечној инспирацији родним банатским селом Сакуле, свом стваралачком периоду машинизма, о писању за радио, филм и телевизију...

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво