О Херману Хесеу и Симон де Бовоар

Барбара Новаковић и Јелена Ниџовић

У данашњој емисији Читач говоримо о Херману Хесеу поводом једне занимљиве књиге „Не покоравам се и нећу се покорити"-писма 1881-1904. Књигу је 2012. објавила први пут у свету чувена издавачка кућа „Зуркамп" из Немачке. Ова писма петнаестогодишњег Хермана Хесеа настала су након покушаја самоубиства када је био смештен у менталну установу. Гост емисије је Барбара Новаковић, песникиња и преводилац, која је дипломирала немачки језик и књижевност на катедри за Германистику Филозофског факултета у Новом Саду и сада превела нека од Хесеових писама.

Херман Хесе један је од најпознатијих немачких аутора XX века. Нобелову награду за књижевност добио је 1946. године. Најзначајнија дела су му: „Степски вук", „Сидарта", „Игра стаклених перли", „Нарцис и Златоуст"...

У свом есеју Бојан Белић данас говори о Херману Хесеу.

Представљамо и необјављени кратки роман Симон де Бовоар „Нераздвојне" у којој ова књижевница дочарава своју велику љубав из детињства према пријатељици Зази, чија ће је трагична смрт непосредно изазвана предрасудама и нормама тадашњег друштва, прогањати читавог живота. Овај аутобиографски текст, написан пет година након објављивања „Другог пола"-луцидно и емотивно дочарава прва искуства револта и усвајање феминизма. О књизи говори уредница у „Контраст издаваштву", Јелена Ниџовић.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво