Читај ми!

Станко Црнобрња

Станко Црнобрња: Александaр Луј Тодоровић „Медиjске индустрије", CLIO, Београд

Као велики ерудита, одлични зналац комуникационих технологија, културе и уметности, Александар Луј Тодоровић се у новој књизи бави интегрисаним системима производње информација. Још 1948. Адорно и Хоркхајмер су увели термин културне индустрије с циљем да замени широко прихваћени термин масовне културе, како би се акценат ставио на масовну/индустријску производњу културе. Исто тако, и карактеристика медијских индустрија јесте масовна производња информација, али с врло прецизном циљном групом уз удруживање хетерогених грана комуникације, од новина, радија и телевизије, преко интернета, социјалних мрежа и филма, до индустрија забаве, музике и видео игара. „Оно што разликује медијске индустрије од свих осталих је чињеница да оне уобличавају наш поглед на свет, нашу машту, наше жудње, те их можемо сматрати индустријама свести", записао је Стјуард Худ.

Медијске индустрије представљају појаву која се дуго рађала и развијала и досегла такве размере да је постала један од најважнијих фактора савременог друштва, који утиче на скоро сва друштвена кретања. Њихов се утицај очитује како на културном, тако и на информационом, али и на економском пољу. Може се слободно рећи да се медијске индустрије данас налазе у средишту културних, друштвених и економских кретања. Оне не само да преносе већ и активно учествују у стварању нове слике света и нових богатстава, оне говоре о нашим животима али их истовремено из темеља мењају, да би, можда, ускоро управљали њима.

Као инжењер електротехнике Александар Луј Тодоровић је преко четрдесет година био у различитим областима радија и телевизије. Био је директор и декан Међународне академије за радио и телевизију у Монтреу, Швајцарска, као и предавач на универзитетима у Подгорици, на Цетињу и у Београду. Аутор је и коаутор већег броја књига и чланака из области електронских медија, а посебно му се издвајају књиге „Уметност и технологије комуникација" и „Дискурс нових технологија". Бавио се и преводилаштвом. Преминуо је јуна 2020.

Гост емисије биће Станко Црнобрња, филмски и телевизијски режисер, сценариста и теоретичар медија, предавач на више иностраних универзитета.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво