Читај ми!

Паметна пољопривреда

У данашњој емисији говорићемо о истраживањима примене вештачке интелигенције у унапређивању пољопривредне производње, као и о даљинској детекцији локација на којима је присутно паљење стрњике.

Последњег четвртка у месецу у редовној рубрици доносимо и преглед најинтересантнијих вести из науке.

Паљење стрњишта доводи до губитка хумуса у земљишту, великих штета по живе организме и животну средину, а иако је законом забрањена, ова пракса је и даље широко распрострањена у Србији. На конкурсу Програма Уједињених нација за развој (УНЕП) за иновативна решења која доприносе унапређењу квалитета ваздуха награђен је пројекат Института „Биосенс" Универзитета у Новом Саду који има за циљ да применом метода даљинске детекције утврди на којим локацијама је ова појава присутна и обавести надлежне службе. Пројекат ће представити директор Института „Биосенс", проф. др Владимир Црнојевић.
Екипа стручњака са Грађевинског факултета у Београду чини тим пројекта ЦЕРЕС, који финансира Фонд за науку са циљем да се израде алати на бази алгоритама вештачке интелигенције намењених подршци пољопривредној производњи, као и регенеративној пољопривреди. Пројекат ће представити доц. др Драгутин Протић.
У редовним рубрикама, Никола Божић доноси преглед и анализу најинтересантнијих научних вести из месеца који остаје за нама, а проф. др Момчило Б. Ђорђевић ће говорити о вези уништавања станишта дивљих животиња и појаве пандемије.

Аутор и водитељ емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво