Читај ми!

Жолт Ковач: Бесконцептност

„Бесконцептност", Галерија Б2

Разматрајући статус апстракције у савременој уметности, београдска галерија Б2 представила је нови циклус дела Жолта Ковача под називом „Бесконцептност". На изложби је представљено око 40 дела, махом слика на платну урађених бојом у спреју. Реч је о циклусу који у себи садржи идеје неколико претгодних, попут „Екранске апстракције", „Глупих слика", „Преживети рад", а којима се показао као уметник који веома добро остварује баланс концептуалног и импулсног.

Иако називом циклуса (и изложбе) указује да су слике урађене без концпета, тј. без претходног контекста, Жолт Ковач је уметник који итекако добро посматра и схвата свет око себе. Као да је после „малих" и „обичних" тема хтео да покаже да уметност не мора ама баш ништа да приказује, ни на визуелном ни на апстрактном плану.

Међутим, „Брисaњeм кoнцeптуaлнoг умeтник сликe свoди нa пoљa зa извoђeњe сeмaнтички нeoптeрeћeних aпстрaктних кoмпoзициja кoje oстajу кao oтисaк нeпoсрeднoг сликaрскoг гeстa, и тo гeстa кojи нe oстaвљa дирeктaн трaг рукoм сликaрa нa плaтну, вeћ бoje нaнoси кoришћeњeм спрeja и шaблoнa. Oвaкaв пoступaк кoмпликуje рeфeрeнтни oквир сликe утoликo штo гa кoнструишe кao структуру зaснoвaну нa принципу oтвoрeнe мрeжe кoja je блискa лoгици oргaнизaциje дигитaлнe сликe. Нa oснoву нaвeдeнoг мoглo би сe рeћи дa oвaкo кoнципирaн „бeскoнцeптни" приступ сликaњу зaпрaвo прeдстaвљa кoнцeпт зa сeбe и дa умeтник прoизвoди пaрaдoкс инсистирaњeм нa уклaњaњу кoнцeптa из свoј сликaрскoг пoступкa", записала је у предговору каталога Ана Ереш.

И додаје: „Нема концепта јер нема ни идеје коју је потребно апстраховати. Другим речима (...): 'Шта је сликар хтео да каже?' - 'Ништа, сликар је хтео да слика'."

Гост ће бити Жолт Ковач.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво