Читај ми!

Копти - нестајање и опстајање

Гост је историчар Данко Страхинић

Копти су староседеоци Египта, веома стари народ. Корен појма „Копт", арапски „кибт", дао је е-г-п-т, одакле потиче реч Египат. То је библијски појам „Мисир" у Старом завету. Египћани су, према Библији, потомци Нојевог сина Хама, Хамити. Хришћанска црква у овом делу Африке је апостолског порекла и старине.

По старом хришћанском предању, у Александрији и Египту, мисионарио је апостол и јеванђелист Марко. У раној Цркви Александријска епископија као апостолска катедра улазила је у пентархију (Рим, Александрија, Антиохија, Јерусалим, Константинопољ). У Александрији је вековима, почев од II века хришћанске ере, деловала позната хришћанска богословска школа, која је дала велики број црквених писаца и Отаца у златном патристичком добу. Дала је, додуше, и јеретике, али и велики број хришћанских мученика, исповедника православља у првим вековима хришћанске историје. Египат и северна Африка представљају колевку хришћанског монаштва и одатле се оно раширило (Св. Антоније Велики, Св. Пахомије, Св. Макарије Египатски...). Коптска црква, као национална црква, формално постоји од средине V века.

Гост овонедељног Храма је историчар Данко Страхинић, сарадник листа „Православље". Тема емисије - Копти - нестајање и опстајање.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво