Читај ми!

Од образовања до необразовања

Гост др Предраг Крстић

„Оно што се тврдоглаво још увек назива образовањем сада се више не оријентише ни према могућностима и границама индивидуума, ни према непроменљивој бази знања културне традиције, још мање према моделу антике, већ према спољним факторима као што су тржиште, запошљивост (employability), квалитет локације и технолошки развој, према факторима који сада постављају стандарде које ᾿образовани᾿ треба да досегну. Из те перспективе ᾿опште образовање᾿ изгледа једнако непотребно као и ᾿образовање личности᾿", пише Конрад Паул Лисман 2006. у тексту „Образовање, полуобразовање, необразовање".

Лисманов текст је један од три која чине књигу „Од образовања до необразовања", а коју су приредили, превели и предговор написали др Игор Цвејић и др Предраг Крстић. Остала два текста су фрагмент „Теорије образовања човека" Вилхелма фон Хумболта и „Теорија полуобразовања" Теодора Адорноа.

О књизи „Од образовања до необразовања" у данашњем Степенику разговарамо са др Предрагом Крстићем са Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду.

Уређује и води: Светлана Јајић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво